ktoś kiedys mi pisal o gumach metalowych tych "plackach" co pod wahacz ida od leona tcoupry pasuja i zasiałem te numery macie może ...?
Co zrobić z zawieszeniem, zeby bylo komfortowo?
Zwiń
X
-
Sigma_74
-
Zamieszczone przez waylanderPlanuję zmienić amortyzatory na B6 i zostawić ori springi. Niestety boję się, że będzie za twardo. Czy jest ktoś z Wa-wy lub okolic co ma taki zestaw? Przed zakupem amortyzatorów chciałbym przejechać się samochodem z takim zawieszeniem. Oczywiście jakieś piwo/wino/... przy okazji znajdzie sięWith age comes wisdom, but sometimes age comes alone
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez Sigma_74ktoś kiedys mi pisal o gumach metalowych tych "plackach" co pod wahacz ida od leona tcoupry pasuja i zasiałem te numery macie może ...?
Z CupryR można dać duży, okrągły silentblock - nie poprawi komfortu (wręcz przeciwnie bo jest twardziej) ale na koleinach i w zakrętach auto się prowadzi nie pływa.
Co do tulejek to można dać podwyższające ori z serwisu, z przodu, pod łożysko McPhersona górne.
Ja przerobiłem co innego - z seryjnego zawieszenia Leona przeszedłem na komplet McPhersonów z Top Sporta TDI ARL 150 KM. Zawieszenie jest niższe o 25 mm ale ciekawostka - gleby dołem jeszcze nie zaliczyłem bo jest znacznie sztywniejsze i nadwozie nie buja się jak kuter rybacki. Prowadzenia o niebo lepsze, praca na dziurach lepsza, komfort na gumach 205/55/16 lepszy jak seria (tak lepszy!!!). Zawieszenie to jest po prostu super - sprężyste, ciche i czuje się doskonałą kontrolę nad kołami.
Teraz gumy - zmiana ogumienia z ContiSport 205/55/16 91W na PremiumContact2 205/55/16 91V to jak przesiąść się z taczki do limuzyny - cisza, nie tłuką na dziurach, doskonale trzymają się na suchym i na mokrym też bardzo dobrze. Po prostu o klasę ciszej i bardziej komfortowo. Zmiana gum dała więcej jak wymiana wielu elementów w zawieszeniu. Teraz to się super :drive:Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
-
Sigma_74
jaro4444, koego miałem nawet gdzieś te numery tyleze przepiłem i pasuje wszystko idealnie.
[ Dodano: Wto 05 Cze, 07 08:23 ]
jaro4444, prosze bardzo silentbloki tylne przedniego wahacza
8N0 407 181B
pasuja do octavi
Komentarz
-
Zamieszczone przez Sigma_74[ Dodano: Wto 05 Cze, 07 08:23 ]
jaro4444, prosze bardzo silentbloki tylne przedniego wahacza
Sigma przecież piszemy o tym samym więc chyba jednak na żywo nie widziałeś tego zawieszenia :szeroki_usmiechBył czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez jaro4444Sigma_74 napisał/a:
ktoś kiedys mi pisal o gumach metalowych tych "plackach" co pod wahacz ida od leona tcoupry pasuja i zasiałem te numery macie może ...?
Sigma czy Ty widziałeś kiedyś zawieszenie od Octavi czy Leona na żywo bo byś nie pisał takich farmazonów :terefere :szeroki_usmiech
Roznica moze byc na amorach i sprezynach z uwagi na inne naciski na os.
W przypadku Leona jest TS ARL z fajnym zawiasem, w Octavi jest jedynie RS 1.8T ktorych jest na rynku bardzo malo, gdzie jest normalne zawieszenie
Komentarz
-
-
Sigma_74
-
Zamieszczone przez Maicroft
A czym roznia sie te zawieszenia?? Bo wg mnie sa takie same. Roznica polega na zawieszeniu Cupry R, tam jest inne. A tak to sa te same wahacze, te same el. met. gumowe itd
Roznica moze byc na amorach i sprezynach z uwagi na inne naciski na os.
W przypadku Leona jest TS ARL z fajnym zawiasem, w Octavi jest jedynie RS 1.8T których jest na rynku bardzo malo, gdzie jest normalne zawieszenie
Do Octy śmiało mozna pakować zawieszenie przód z ARL i nie będzie bólu (najlepiej całe McPhersony z przodu to masz od razu okład hamulcowy 288 a nie to padło 280). Tył możesz szukać z Toledo II 1,9 TDI 150 KM, V5, Octavi RS, albo Bory kombi Trendline na sportowym zawieszeniu TDI 130 KM, V5, Golfa Varianta 130 KM TDI na sportowym zawieszeniu lub V5, 1.8 VT20,...
Tu masz zawiechę jakby co od V5:
Był czarny Leon jest Superb 2.0 CFGB+
Komentarz
-
-
Hello
Jestem wlasnie na swiezo po wymianie silentblokow i sworzni wahacza.
Zakupilem i wsadzono mi bezproblemowo silentbloki pelne (8N0 407 181B).
Jedyny problem byl z ich zdobyciem, ale dzieki namiarom od Grzeska (big thx) dorwalem je w Iberii w Piastowie (140 zl brutto)
Jesli dla kogos ta cena jest nie do przelkniecia to producentem tych gum jest BOGE (88-183-A) - IC, Fota powinno byc taniej
Jako, ze przejechalem dopiero kilka km ciezko o jakas miarodajna opinie -
IMHO mniej sie poddaje i bardziej przenosi nierownosci - nie pochlania juz miekko kolein tylko daje je odczuc na kierownicy
Pozdrawiam
Zibi
Komentarz
-
Komentarz